W ostatnim czasie zauważyłem spadek prędkości transmisji na urządzeniach domowych z androidem. Mam internet z UPC, a router CISCO.
Sprawdziłem kanały przy pomocy WIFI Analyzer i mój kanał (13) ma bardzo niski poziom sygnału. Zalogowałem się na stronę CISCO i zmieniłem kanał na 1, który miał świetny sygnał. Następnie sprawdzam poziom sygnału i mój obecny czyli 1 ma najgorszy sygnał, a poprzednia 13 wskoczyła na maxa! O co tu chodzi? Może ktoś pomóc?
A, zauważyłem jeszcze, że na kompie spadła szybkość z 100 Mb/s na 54 Mb/s :diabelski_usmiech
Jutro dzwonię do magików z UPC, bo pewnie znowu coś wykobinowali.
2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
1. masz wybrać najmniej zaśmiecony kanał - nie znam programu użytego przez Ciebie, ale mogę polecić inSSIDer do wyszukiwania najmniej okupowanych kanałów
2. niektóre sprzęty mają ogólne niezbadane problemy z 13 kanałem
3. 100 i 54mbps wskazywane przez sprzęt to tylko max wartości teoretyczne. 54mpbs wskazuje, że urządzenie przeskoczyło Ci w tryb wifi-g zamiast wifi-n i wtedy nawet czysty eter nie pozwoli Ci na więcej niż realne okolice 22mpbs transferu
Trochę pogrzebałem i okazało się, że UPC włączyło mi jakiś swój wynalazek pod nazwą wifi hot spot free, czy jakoś tak. Wyłączyłem dziada i wszystko wróciło do normy na mobilkach.
Czernobyl, dzięki. Sprawdzę te tryby.
Sprawdziłem kanały przy pomocy WIFI Analyzer i mój kanał (13)
Za pomocą tego programu możesz sprawdzić też, który kanał masz wolny (namniej nakładających się na siebie sygnałów sieci wi-fi) i na taki możesz spróbować ustawić w routerze.
Dzięki, ale problem rozwiązany zgodnie z wcześniejszym postem.
czto, a jak sprawdzić tego hot spota czy jest. Mnie od jakiegoś czasu wywalało wi fi z lapka jak młody grał na kablu w WOT - myślałem, że to wina gierki. Potem się naprawiło. Teraz od jakiegoś czasu właśnie tableta z adroidem zrywa po wi fi i wychdzi z neta. Kiedyś tak nie było.
Logowanie na stronie UPC. Cwaniaczki włączają to badziewie bez twojej wiedzy.
Komentarz